Da det første påviste smittetilfellet av Covid-19 ble registrert i Norge 26.02.2020 har antall smittede økt daglig fram til i dag. Vi fra den Norsk-kinesiske kvinne- og barneforening har fått mange bekymringsmeldinger fra våre medlemmer. Et problem er blant annet de eldre av dem som ikke forstår norsk og de som nylig flyttet til Norge når informasjon og tiltak fra regjeringen og FHI lanseres. Til vår beslutning har vi kommet til enighet å oversette all informasjon fra regjeringen som publiseres på nyhetene og FHIs tiltak og anbefalinger til kinesisk slik at alle våre medlemmer holder seg oppdatert til enhver tid og er med på den nasjonale dugnaden. Fra 03.04.2020 til i dag har vi en gruppe på 8 medlemmer som bruker mye av tiden daglig på å oversette dagens siste nytt til kinesisk og alle dagens nyheter blir publisert kl.20.00 på kvelden slik at alle våre medlemmer kan følge med på det som skjer rundt i Norge og verden. Mange må fortsatt på jobb og har ikke mulighet til å lese nyhetene til enhver tid, men får den muligheten på kvelden og kan forstå innholdet. Vår organisasjon med 200 medlemmer bruker den flittig daglig og mange med kinesisk bakgrunn i Norge som ikke er våre medlemmer tar også i bruk hjemmesiden vår www.ncwa.no. Og på web consulting. Beslutningen for å oversette all informasjon til kinesisk har ført til meget god respons fra den kinesiske befolkningen som bor i Norge, dette har ført til trygghet, ro og der mange kan leve så normalt som mulig i denne vanskelige situasjonen.

I forbindelse med Covid-19 utviklingen har vi en gruppe frivillige på 10 personer som jobber i team på 2 personer om dagen for å hjelpe de eldre, og de som kan være mer utsatt for smitte. Vi hjelper til med handel av dagligvarer for de som har behov. Dette er en spesiell situasjon som ingen har opplevd. Depresjon og angst er ingen nytt tema i dagens samfunn, men vi må også huske å ta vare og hjelpe de som har behov. Vi har funnet en psykolog som kan ta konsultasjon og ha en dialog med de som ønsker og ha noen å snakke med om deres bekymringer. Epidemiske/pandemiske bekymringer kan finnes, men det er viktig at dette ikke går og påvirker psykisk og fysisk.

Det ble veldig emosjonelt og trist da vi fikk vite at kommunene og helsepersonell ikke har nok med smittevernutstyr og må erstatte det med do papir imot smitte. Det er de som står i frontlinjen og bekjemper mot viruset, de utsetter seg selv daglig og til enhver tid for å kunne redde befolkningen. Vi , tok umiddelbar kontakt med godkjente produsenter for bestilling og kjøp av smittevernutstyr og ønsker å bidra med å hjelpe helsepersonell og de risiko gruppe

Til vanlig er alle medlemmene positive og holder seg aktive, men pga «hold-avstand» anbefalingene og bidra til den nasjonale dugnaden har vi nå stengt dører for dansegruppene som samles hver lørdag i Haugenstua, alle kurs og sosiale samlinger er blitt avlyst inntil videre. For å kunne lette hverdagen til de fleste har noen av medlemmene startet med online kurs for blant annet yoga og danse slik at medlemmene kan holde seg aktive i denne anspente perioden.

En person kan bidra litt til samfunnet, men sammen blir vi sterkere og sammen skal vi klare og bekjempe den «usynlige fienden». Vi alle følger FHI og regjeringens tiltak og beslutninger og støtter den nasjonale dugnaden og håper vi kan snart komme til den normale hverdagen.

Last ned PDF   MS Word

抗疫的战斗-每个人的义务

Kamp mot koronavirus – nasjonale dugnad

自26.02挪威发现了第一列新冠病毒患者后,确认的病例一天天陆续增多,疫情开始漫延。在我们的妇女会员微信群里,看到了大家的担心和恐惧,因为有些会员年龄较大,有些来挪威的时间不长,所以很多人看不懂挪威当日的新闻和政府的一系列预防措施报道。最后理事会马上讨论并通过决定成立新闻中文报道翻译小组的建议。从3月4日至今,翻译小组的8个成员,化费了大量时间,相互修改,在第一时间报道翻译好的当天新闻,让大家读起来易懂,同时内心也得到一定的安慰和平静。小组也在每日的晚上20时报道当天一整天的综合新闻,目的就是让有些白天工作的姐妹们可以晚上阅读一下。在拥有200多个会员的微信群里,NCWA. No网站上,挪威疫情中文翻译的这项活动很是成功和受大家的欢迎,为此大家也不再恐惧担忧,放下了内心的包袱,严格遵守政府的预防措施,正常般的生活着。目前为止不单单有我们的会员在阅读,还有成千上万的有中国背景的朋友们积极阅读。随着疫情的严重化,我们又着手组织了10个人的义工团,每天2个人值班,为有风险人群和年纪大的,不会网购的朋友们购买或订购物品,与焦虑的人们谈谈话,缓解一下她们的情绪。现在我们还找到了一位心理学医生为大家做心理咨询,疫情肆虑,我们的心灵上不能有”疫情”。当我们得知很多在kommune helsepersonell 只能用厕纸来作为口罩防护时,我们流泪了,我们心痛。所以马上决定去中国找货源,购买口罩。为那些第一线的英雄们尽一份力。我们的妇幼聯是一个非常活跃,团结的大家庭,我们有4个舞蹈班,每周六在haugestue 聚一起练舞,因疫情的关系所有活动都被取消,姐妹们失去了活动场所,失去了交流和勾通。抗疫将是一个长久之战,我们又决定开设网上瑜伽教学,让大家在家无聊之余可以锻炼一下身体和消磨一下时间。所有这些措施我们都已经在一步步落实!首相的那句话”请记住,现在不是我的时间,这是我们的时间”。深深地打动了我们所有人,让我们感到首相也和我们站在一起,我们要变得更加坚强,更应自律遵守规则,抗疫是每个人的义务,更是我们大家的义务,我们一定会一起打败新冠!